Leer slimmer, sneller én beter denken!

Download onze trainingengids

Helder Denken

Slimmer, beter én sneller leren denken
Product Detail Image

Beschrijving

Krijg je een overvloed aan informatie en moet je snel complexe beslissingen nemen, adviezen geven, oordelen, je keuzes onderbouwen? Dan kan de Denkacademie je helpen!

Met onze training Helder Denken vergroot je snel en effectief je denkkracht, zodat je valkuilen leert vermijden en beter denkwerk verricht in minder tijd. Je leert ook hoe je je denkwerk helder kan overbrengen en anderen kunt overtuigen van je standpunt.

Wat leer je in deze training?

 • Denkpatronen doorzien
 • Complexe informatie visualiseren
 • Helder analyseren
 • Helder communiceren
 • Goed argumenteren
 • Krachtig overtuigen

Voor wie?

De basistraining helder denken is nuttig voor elke professional die veel ‘met het hoofd’ werkt en snel beslissingen moet nemen. Voor mensen die adviezen moeten geven op basis van complexe informatie, snel moeten oordelen en dit overtuigend moeten kunnen onderbouwen. Een training voor iedereen die beter denkwerk wil verrichten in minder tijd!

Benodigde voorkennis

Voor deze training gelden geen eisen voor het aanvangsniveau van deelnemers. De training wordt verzorgd op HBO werk- en denkniveau.

Waarom deze training?

Wie helder denkt, kan betere beslissingen nemen, betere adviezen geven en anderen beter overtuigen. In deze training leer je ons belangrijkste en beproefde denkgereedschap te gebruiken. Daarmee vergroot je je denkkracht, zodat je beter denkwerk verricht in minder tijd.

Je wordt je bewust van de vooringenomenheid van het brein en van mogelijke denkfouten bij het nemen van een beslissing. Je leert vaagheden herkennen en vermijden. Je vergroot je argumentatievermogen, waardoor je snel een redenering kunt opzetten, analyseren en verbeteren. En je leert al deze vaardigheden inzetten om je denkwerk overtuigend over te brengen.

Programma

De training bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Hoe werkt ons brein? Wat is denken eigenlijk, en hoe denk jij zelf na? Welke processen spelen zich af in ons hoofd?
 • Observeren: Hoe nemen we waar, en wat kan er misgaan bij observeren? We besteden aandacht aan de meest voorkomende observatiefouten en hoe je ze kunt voorkomen en repareren.
 • Concreter is beter: Concreet taalgebruik is de basis van helder denken en helpt om observatiefouten te voorkomen. We behandelen zeven vervormingen van taal en passen deze onder meer toe op teksten en voorbeelden uit de eigen praktijk.
 • Denksessie: Een denksessie is een manier om snel en gericht veel informatie te verzamelen en om observatiefouten te voorkomen. We gaan aan de slag met een complex vraagstuk, formuleren een centrale vraag en verzamelen de antwoorden in een denksessie.
 • De Argumentenladder: Hoe kun je stellingen en argumenten ordenen? Hoe kun je deze kritisch beoordelen? Hoe kun je je argumentatie verbeteren? Je leert De Argumentenladder gebruiken om snel en goed te argumenteren.
 • Logische denkfouten: Wat zijn logische denkfouten, ook bekend als drogredeneringen? Wat zijn de belangrijkste typen, hoe kun je ze herkennen en voorkomen? Deelnemers gaan op zoek naar drogredeneringen uit de eigen praktijk.
 • Overtuigen: Wat zijn de basisprincipes voor het houden van een overtuigend betoog? Hoe kun je het geleerde denkgereedschap toepassen? Deelnemers passen het geleerde meteen toe in de praktijk en presenteren hun betoog voor de groep.

Boek

Ons boek Nooit meer de weg kwijt in de brein ontvang je bij aanvang van de training en is inbegrepen in de prijs. Dit boek kun je altijd raadplegen om je brein weer even op peil te brengen. 

 

Aanpak

Wie bij ons een training volgt, leert helder denken voor goede en snelle resultaten. Hoe we dat doen?

 • We werken systematisch. We delen het denkproces op in vier fases: observeren, ordenen, oordelen en overdenken. Helder denken is denken in stapjes: elke denkfase vraagt specifieke aandacht.
 • In onze trainingen visualiseren we de informatie zo veel mogelijk, bijvoorbeeld met behulp van een argumentenkaart of een argumentenladder. Informatie die goed is geordend en visueel gepresenteerd, geeft overzicht. Zo krijg je grip op de informatie.
 • We richten ons altijd op de praktijk. Denken is voor ons geen wetenschappelijke exercitie, maar een praktisch ambacht. We gebruiken dan ook geen ingewikkelde theoretische modellen, maar denkgereedschap waarmee je meteen aan het werk kunt.
 • We leren je een open en nieuwsgierige houding ten aanzien van je eigen denkproces aan. In elke denkfase vraag je je af: klopt het wel wat er staat of wat ik beweer? Heb ik niet te snel geoordeeld? Ben ik iets vergeten, kan ik het ook anders bekijken? De meeste mensen hebben meteen een oordeel klaar, maar ons adagium is: stel je oordeel uit, denk langzaam. Dat komt je beslissing ten goede.

Intensief en praktijkgericht

Onze trainingen zijn intensief. Na een dag met onze trainers ben je moe maar voldaan. Je bent aan de slag gegaan met je eigen denkproces en voorbeelden uit jouw praktijk. Maar bovenal ben je een scherpere denker en heb je nieuw denkgereedschap dat je meteen kunt gaan gebruiken.

Details
Type: Open Inschrijving
Locatie:

De Denkacademie

WG-plein 403

1054 SH  Amsterdam

Trainer: Shaun Lednor
Tweede trainer: Elma Drayer
Duur: Twee dagen van 10:00 uur tot 16:30 uur
Groepsgrootte: max. 10 deelnemers
Kosten: € 1250 Inclusief BTW
Beschikbare data
Liever telefonisch contact bel dan dit nummer: 020 412 4001

Vul hier uw naam en telefoonnummer in zodat wij u terug kunnen bellen!