Helder denken over doelen - Online

Doelen helder formuleren, ordenen en realiseren

Beschrijving

Hoe kom je van een abstract geformuleerde missie tot een concreet uitvoeringsplan met meetbare doelen? Hoe orden je doelen, resultaten, acties en hulpmiddelen? En hoe toets je hun onderlinge consistentie? Zeker bij veelomvattende en complexe opgaven is dit lastig.

Om hier helder over te denken heeft De Argumentenfabriek samen met De Denkacademie denkgereedschap ontwikkeld. In deze training ga je hiermee aan de slag.

Wat leer je in deze training?

Na deze training kun je/ben je in staat om:

 • doelen helder te formuleren en te ordenen
 • doelen meetbaar te maken
 • consistente uitvoeringsplannen te maken
 • helder te analyseren
 • goed te argumenteren

Programma

Dag 1

 • Concretiseren
  Concreter is beter. Concreet taalgebruik is de basis van helder denken en helpt om observatiefouten te voorkomen. We behandelen zeven vervormingen van taal en passen deze onder meer toe op teksten en voorbeelden uit de eigen praktijk.
 • Argumenteren
  Hoe kun je stellingen en argumenten ordenen? Hoe kun je deze kritisch beoordelen? Hoe kun je je argumentatie verbeteren? Je leert De Argumentenladder gebruiken om snel en goed te argumenteren.
 • Doelen formuleren
  Van De Argumentenladder is het een kleine stap naar De Doelenladder. Dit denkgereedschap helpt om causale relaties tussen hoger en lager gelegen doelen te expliciteren en deze vervolgens met hulpvragen te concretiseren. Je gaat met een eigen casus aan de slag.

 

Dag 2

 • Denkfouten bij doelen
  Hoe nemen we waar en wat kan er misgaan bij het nadenken over plannen? We besteden aandacht aan de meest voorkomende denkfouten bij het formuleren van doelen en het maken van plannen. Je leert hoe je ze kunt voorkomen én repareren.
 • Doelen meten
  Waarom is het belangrijk om doelen meetbaar te maken? En wat zijn hierbij valkuilen? Je leert hoe je kwalitatieve doelen meetbaar kan maken en welke informatie je hiervoor nodig hebt.
 • Doelen realiseren
  Hoe kom je van doelen tot een concreet en consistent uitvoeringsplan? Welke vragen horen hierbij?  En hoe bepaal je de doeltreffendheid en doelmatigheid van een plan? We duiken dieper in het doelengereedschap en je gaat oefenen aan de hand van je eigen casus.

 

Praktisch

 • Werk- en denkniveau: HBO
 • Maximaal aantal deelnemers: 6-8
 • Duur2 dagdelen

Doelgroep

Deze training is geschikt voor iedereen die zich bezig houdt met het maken van plannen zoals managers, beleidsmakers en programma- en projectleiders.

Locatie

Onze Open Trainingen vinden plaats aan het WG-plein 403 te Amsterdam. Onze trainingen en Masterclasses kunnen we ook op locatie verzorgen.

Lesmateriaal

Ons boek  Nooit meer de weg kwijt in je brein, geschreven door de oprichters van de Denkacademie, Kees Kraaijeveld en Suzanne Weusten, ontvang je bij aanvang van de training en is inbegrepen in de prijs.

Incompany?

Uiteraard is deze training ook incompany beschikbaar. Neem gerust contact met ons op over de mogelijkheden.

Onze trainers

Denken en communiceren is mensenwerk. Onze trainers zijn dan ook geen theoretici, maar ervaringsdeskundigen die alles weten van de praktijk.

Klantervaringen

'In deze training leerde ik wat er komt kijken bij het realiseren en meten van doelen. Over de spanning tussen wat zich laat meten en wat zich laat beïnvloeden, en waar je als beleidsmedewerker rekening mee moet houden bij het bepalen van doeltreffendheid van beleid. Zeer herkenbaar en (daardoor) zeer leerzaam!' - Gerdien, docent Universiteit Utrecht

'De training 'Helder denken over doelen' bood precies datgene wat ik verwachtte: een systematische methode om doelen te stellen en deze consistent uit te werken. Dit gaat zeker van pas komen in mijn dagelijkse werk!' - Bouwe Meijer, Beleidsmedewerker Energietransitie Gebouwde Omgeving bij Ministerie van BZK

‘Ik heb er veel van geleerd. De theorie was heel onderhoudend en relevant voor onze praktijk. De trainers zijn zeer enthousiast en hebben grote kennis van zaken.’ - Raad voor Volksgezondheid en Samenleving
 
‘Ik ben onder de indruk van de mate waarin ze zich in onze inhoudelijke context hebben verplaatst’ en: ‘Hun enthousiasme is aanstekelijk.’ - College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
 
‘Een mooie manier om reflectie op gang te brengen bij een doelgroep die dit van oudsher niet als makkelijk ervaart.’ - Neerlands diep
 
‘De masterclass argumenteren biedt bruikbare tools om beter en meer gestructureerd je boodschap te “verkopen”.’ - Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
 
‘De trainingen van de Denkacademie zijn niet alleen heel leerzaam, ze zijn ook gewoon leuk. Zo gaat het verbeteren van je argumentatietechniek bijna vanzelf.’ - Fonds Podiumkunsten
 
‘De Argumentenladder helpt mij om mijn gedachten goed te ordenen.’ - DCMR Milieudienst Rijnmond
 
‘De cursus is zeer goed geland. Het heeft ons een gemeenschappelijke taal gegeven en we zijn veel meer bezig met mindmappen en ordenen.’ - Jeroen Bosch Ziekenhuis
Details
Type: Open Inschrijving
Locatie:

Amsterdam

Trainer: Dries Bartelink
Tweede trainer: Shaun Lednor
Duur: 2 dagdelen
Groepsgrootte: Maximaal 6-8 deelnemers
Kosten: € 695 BTW vrij
Liever telefonisch contact? We helpen je graag. Vul onderstaande gegevens in of bel ons direct via 020 412 4001.

Vul hier uw naam en telefoonnummer in zodat wij u terug kunnen bellen!