Helder schrijven

Helder schrijven 2018

Beschrijving

Je leert in deze training je denkwerk helder op papier te zetten. Alleen aandacht voor schrijfvaardigheid is hierbij niet genoeg.

Wie helder wil schrijven, moet eerst helder denken. Daarom combineren we in deze training taaltechnieken en -tips met een aantal van onze denkmodellen. Je wordt je bewust van de valkuilen bij het schrijven van stukken.

Je leert de kern van je boodschap te destilleren en in de relevante context te plaatsen. Je leert hoofd- van bijzaken te onderscheiden, en je standpunten helder te onderbouwen. En we laten zien hoe je dat heldere denkwerk aantrekkelijk op papier krijgt.

 

Programma

  • Concreter is beter: Concreet taalgebruik is de basis van helder denken, en daarmee ook van helder schrijven. We behandelen zeven vervormingen van taal, en passen deze onder meer toe op eigen teksten.
  • De Beleidskaart: Helder schrijven kan niet zonder heldere structuur. Onze beleidskaart helpt je om de structuur van je verhaal te ontrafelen. Bovendien helpt het je te bepalen wat hoofdzaak is en wat bijzaak. We oefenen met eigen teksten.
  • De Argumentenladder: In bijna elke stuk zitten argumenten die de centrale boodschap onderbouwen. Soms expliciet, maar vaker nog verborgen in de tekst. Met De Argumentenladder haal je de argumentatie boven tafel, en kun je argumenten ordenen en verbeteren zodat de lezer je redenering direct begrijpt.
  • Helder schrijven: met een goed uitgedachte en onderbouwde boodschap wordt het schrijven een stuk makkelijker. In dit laatste onderdeel bieden we je tips en technieken om dat snel en aantrekkelijk te doen. Het resultaat: niet alleen een heldere boodschap, maar ook en vooral een stuk dat fijn is om te lezen.

Lesmateriaal

Ons boek Nooit meer de weg kwijt in de brein ontvang je bij aanvang van de training en is inbegrepen in de prijs. Deze kun je naderhand altijd raadplegen om je brein weer even op peil te brengen.

Aanpak

Wie bij ons een training volgt, vergroot zijn denkkracht. Hoe we dat doen? Door onze heldere aanpak: 

  • We delen het denken op in fases, en geven elke fase specifieke aandacht. We wijzen je op de valkuilen en de beste denkstrategieën per fase.
  • We richten ons op jouw praktijk. Denken is voor ons geen wetenschappelijke exercitie, maar een ambacht. Dus geen ingewikkelde theoretische modellen, maar denkgereedschap dat zich in de praktijk heeft bewezen. En waarmee je meteen aan het werk kunt.
  • We visualiseren al ons werk. Als trainingentak van De Argumentenfabriek hebben we de beschikking over de beste vormgevers. Van lesmateriaal tot denkgereedschap: alles is overzichtelijk en fraai gevisualiseerd.
  • We zijn experts op het gebied van denken. Al onze trainers hebben jarenlange ervaring in het begeleiden en verhelderen van denkprocessen, en gebruiken ons denkgereedschap dagelijks.

Werk- en denkniveau

Voor deze training gelden geen eisen voor het aanvangsniveau van deelnemers. De training wordt verzorgd op HBO-niveau.

Contact

Contact

Wil je meer weten over deze training en wat wij kunnen betekenen?

Neem voor meer informatie contact op met:

Shaun Lednor, chef Denkacademie bij De Argumentenfabriek

Details
Type: Organisatieontwikkeling
Locatie:

Incompany

Trainer: Ton Vogels
Duur: 2 dagen van 10.00 tot 16.30
Groepsgrootte: maximaal 10 deelnemers
Kosten: € 5000 BTW vrij