Helder denken

Organisatieontwikkeling

Beschrijving

In deze training leer je ons belangrijkste denkgereedschap gebruiken. Daarmee vergroot je je denkkracht, zodat je beter denkwerk verricht in minder tijd.

Je wordt je bewust van de vooringenomenheid van het brein en van mogelijke denkfouten bij het nemen van een beslissing. Je leert vaagheden herkennen en vermijden. Je vergroot je argumentatievermogen, waardoor je snel een redenering kunt opzetten, analyseren en verbeteren. En je leert al deze vaardigheden inzetten om je denkwerk overtuigend over het voetlicht te brengen.

Programma

 • Hoe werkt ons brein? Wat is denken eigenlijk, en hoe denk jij zelf na? Welke processen spelen zich af in ons hoofd?
 • Observeren: Hoe nemen we waar, en wat kan er misgaan bij observeren? We besteden aandacht aan de meest voorkomende observatiefouten en hoe je ze kunt voorkomen en repareren
 • Concreter is beter: Concreet taalgebruik is de basis van helder denken en helpt om observatiefouten te voorkomen. We behandelen zeven vervormingen van taal en passen deze onder meer toe op eigen teksten.
 • Denksessie: Een denksessie is een manier snel en gericht veel informatie te verzamelen en om observatiefouten te voorkomen. We gaan aan de slag met een complex vraagstuk, formuleren een centrale vraag en verzamelen de antwoorden in een denksessie.
 • De Argumentenladder: Hoe kun je stellingen en argumenten ordenen? Hoe kun je deze kritisch beoordelen? Hoe kun je je argumentatie verbeteren? Je leert De Argumentenladder gebruiken om snel en goed te argumenteren
 • Logische denkfouten: Wat zijn logische denkfouten, ook bekend als drogredeneringen? Wat zijn de belangrijkste typen, hoe kun je ze herkennen en voorkomen? Deelnemers gaan op zoek naar drogredeneringen uit de eigen praktijk.
 • Overtuigen: Wat zijn de basisprincipes voor het houden van een overtuigend betoog? Hoe kun je het geleerde denkgereedschap toepassen? Deelnemers presenteren hun betoog voor de groep.

Lesmateriaal

Ons boek Nooit meer de weg kwijt in de brein ontvang je bij aanvang van de training en is inbegrepen in de prijs. Deze kun je naderhand altijd raadplegen om je brein weer even op peil te brengen. 

Aanpak

Wie bij ons een training volgt, vergroot zijn denkkracht. Hoe we dat doen? Door onze heldere aanpak: 

 • We delen het denken op in fases, en geven elke fase specifieke aandacht. We wijzen je op de valkuilen en de beste denkstrategieën per fase.
 • We richten ons op jouw praktijk. Denken is voor ons geen wetenschappelijke exercitie, maar een ambacht. Dus geen ingewikkelde theoretische modellen, maar denkgereedschap dat zich in de praktijk heeft bewezen. En waarmee je meteen aan het werk kunt.
 • We visualiseren al ons werk. Als trainingentak van De Argumentenfabriek hebben we de beschikking over de beste vormgevers. Van lesmateriaal tot denkgereedschap: alles is overzichtelijk en fraai gevisualiseerd.
 • We zijn experts op het gebied van denken. Al onze trainers hebben jarenlange ervaring in het begeleiden en verhelderen van denkprocessen, en gebruiken ons denkgereedschap dagelijks.

Werk- en denkniveau

Voor deze training gelden geen eisen voor het aanvangsniveau van deelnemers. De training wordt verzorgd op HBO-niveau.

Contact

Wil je meer weten over deze training en wat wij kunnen betekenen?

Neem voor meer informatie contact op met:

Shaun Lednor, chef Denkacademie bij De Argumentenfabriek

Details
Type: Organisatieontwikkeling
Locatie:

In company

Trainer: Shaun Lednor
Duur: 2 dagen van 10:00 uur tot 16:30 uur
Groepsgrootte: Maximaal 10 deelnemers