Glashelder Communiceren

Organisatieontwikkeling

Beschrijving

Masterclass: Glashelder Communiceren
Ontwikkel je eigen alarmsysteem voor vage taal!

Word jij wel eens verkeerd begrepen? Of merk je dat je boodschap soms niet goed overkomt en dat stakeholders of klanten je niet goed begrijpen? Je doelgroep meekrijgen kan alleen als je boodschap glashelder is.
In deze masterclass gaan we je hersenen laten kraken en ga je heel concreet aan de slag met helder taalgebruik. Je leert hoe je vaag taalgebruik voortaan altijd kunt herkennen en vooral: wat je eraan kunt doen!

Met onze masterclass Glashelder Communiceren leer je hoe je vage taal kunt vermijden en hoe je jouw boodschap in concrete en duidelijke taal kunt overbrengen. Je ontwikkelt een feilloos alarmsysteem voor vage bewoordingen en zult merken dat je met je verhaal veel meer bereikt, zowel zakelijk als privé!

Na deze masterclass kun je:

 • glashelder communiceren;
 • vage bewoordingen direct herkennen en jezelf corrigeren;
 • je stakeholders of klanten beter meenemen in je verhaal;
 • meer resultaten bereiken met je verhaal!

Resultaat

 • Je weet hoe mensen waarnemen en wat er mis kan gaan bij het observeren.
 • Je zult vaag taalgebruik voortaan altijd herkennen en je weet hoe je het zelf kunt vermijden.
 • Jj weet welke woorden zinnen vaag maken en vooral: hoe je ze concreter en beter kunt maken. Je taalgebruik en je teksten worden glashelder en hebben meer effect.

Doelgroep

Beleidsvoorbereiders en -makers, professionals die in hun werk adviezen of rapporten moeten schrijven. Iedereen die regelmatig communiceert met stakeholders of klanten en wil leren om dit met meer resultaat te doen.

Werk- en Denkniveau

Voor deze masterclass gelden geen eisen voor het aanvangsniveau van deelnemers. De masterclass wordt verzorgd op HBO-niveau.

Programma

In deze Masterclass van de Denkacademie gaan we je hersenen laten kraken en leer je alles over helder taalgebruik. Je leert hoe je vaag taalgebruik voortaan direct kunt herkennen en hoe je het zelf kunt vermijden. En minstens zo belangrijk: je leert wat je eraan kunt doen en hoe je jouw boodschap voortaan in concrete en duidelijke taal kunt overbrengen. Je zult meteen merken dat dat effect heeft.

Tijdens deze masterclass komen de volgende onderwerpen aan bod:

Helder denken 
Als je glashelder wilt communiceren, kan dat niet zonder eerst helder te denken. We nemen je mee in de vier O’s van helder denken: observeren, ordenen, oordelen en overdenken. De focus ligt hierbij op observeren.

Alarmsysteem voor vage taal
We besteden aandacht aan de vervormingen van taal en installeren bij jou een alarmsysteem voor vaag taalgebruik in je hoofd. We leggen uit hoe je een taxonomie kunt gebruiken om vervormingen van taal te definiëren en te herkennen, zowel in geschreven als in gesproken taal.

Concreter is beter
Concreet taalgebruik is de basis van helder denken en helpt om observatiefouten te voorkomen. We oefenen met gesproken taal en met je eigen teksten.

Aanpak

Denken en communiceren is mensenwerk. Onze trainers zijn dan ook geen theoretici, maar ervaringsdeskundigen die alles weten van de praktijk.

Wie bij ons een training volgt, vergroot zijn denkkracht. Hoe we dat doen? Door onze heldere aanpak: 

 • We delen het denken op in fases, en geven elke fase specifieke aandacht. We wijzen je op de valkuilen en de beste denkstrategieën per fase.
 • We richten ons op jouw praktijk. Denken is voor ons geen wetenschappelijke exercitie, maar een ambacht. Dus geen ingewikkelde theoretische modellen, maar denkgereedschap dat zich in de praktijk heeft bewezen. En waarmee je meteen aan het werk kunt.
 • We visualiseren al ons werk. Als trainingentak van De Argumentenfabriek hebben we de beschikking over de beste vormgevers. Van lesmateriaal tot denkgereedschap: alles is overzichtelijk en fraai gevisualiseerd.
 • We zijn experts op het gebied van denken. Al onze trainers hebben jarenlange ervaring in het begeleiden en verhelderen van denkprocessen, en gebruiken ons denkgereedschap dagelijks.

 

Contact

Wil je meer weten over deze masterclass en wat wij kunnen betekenen?

Neem voor meer informatie contact op met: Shaun Lednor.

Details
Type: Organisatieontwikkeling
Locatie:

Organisatieontwikkeling

Trainer: Shaun Lednor
Tweede trainer: Elma Drayer
Groepsgrootte: maximaal 10 personen