Denken in scenario's

Denken in scenario's

Beschrijving

Voorspellen is lastig, zeker als het om de toekomst gaat. Hoe krijg je dan toch grip op die toekomst? Door scenario’s te bouwen. Scenario’s doen geen voorspellingen, maar schetsen plausibele richtingen waarin de wereld zich zou kunnen ontwikkelen.

In onze training laten we je zien hoe je scenario’s kunt bouwen. Je leert de juiste startvraag stellen zodat je met bruikbare scenario’s eindigt. Je krijgt gereedschap om trends en factoren te verzamelen en om de belangrijkste onzekerheden om te bouwen tot scenario’s.

We leren je hoe je scenario’s intern en onderling consistent krijgt. We helpen je de scenario’s in concreet te maken waardoor het rijke, levende werelden worden.

Tot slot gebruiken we de scenario’s om strategische vraagstukken te behandelen. Zo krijg je weer grip op de toekomst.

Programma

  • Introductie: toekomstverkenningen zijn er in allerlei soorten en maten, en ook bij scenario’s zijn er variaties. We introduceren het bouwpakket, en het type scenario’s dat je hiermee kunt bouwen. 
  • Concreter is beter: hoe verder de toekomst, hoe vager die lijkt. Toch kun je met ons alarmsysteem voor vaagheid concreet over de toekomst denken en spreken. We leren je hoe.
  • Trends en factoren: de wereld verandert op allerlei manieren. We laten je zien hoe je die veranderingen kunt beschrijven en ordenen tot een compleet en overzichtelijk geheel. 
  • Scenario’s construeren: op basis van alle trends en factoren selecteren we de belangrijkste onzekerheden. We laten je zien hoe je hiervan assen kunt maken, en kunt combineren tot scenario’s. 
  • Scenario’s verrijken: de ‘kale’ scenario’s uit de vorige stap vullen we in tot rijke werelden. We letten op interne en onderlinge consistentie, en of de werelden voldoende onderscheidend zijn van elkaar. 
  • Strategie bepalen: we gebruiken de scenario’s in een casus. Met behulp van de werelden laten we zien hoe je strategische afwegingen kunt maken.

Lesmateriaal

Ons boek Nooit meer de weg kwijt in de brein ontvang je bij aanvang van de training en is inbegrepen in de prijs. Deze kun je naderhand altijd raadplegen om je brein weer even op peil te brengen.

Aanpak

Wie bij ons een training volgt, vergroot zijn denkkracht. Hoe we dat doen? Door onze heldere aanpak:

  • We delen het denken op in fases, en geven elke fase specifieke aandacht. We wijzen je op de valkuilen en de beste denkstrategieën per fase.
  • We richten ons op jouw praktijk. Denken is voor ons geen wetenschappelijke exercitie, maar een ambacht. Dus geen ingewikkelde theoretische modellen, maar denkgereedschap dat zich in de praktijk heeft bewezen. En waarmee je meteen aan het werk kunt.
  • We visualiseren al ons werk. Als trainingentak van De Argumentenfabriek hebben we de beschikking over de beste vormgevers. Van lesmateriaal tot denkgereedschap: alles is overzichtelijk en fraai gevisualiseerd.
  • We zijn experts op het gebied van denken. Al onze trainers hebben jarenlange ervaring in het begeleiden en verhelderen van denkprocessen, en gebruiken ons denkgereedschap dagelijks.

Werk- en denkniveau

Voor deze training gelden geen eisen voor het aanvangsniveau van deelnemers. De training wordt verzorgd op HBO-niveau.

Contact

Contact

Wil je meer weten over deze training en wat wij kunnen betekenen?

Neem voor meer informatie contact op met:

Shaun Lednor, chef Denkacademie bij De Argumentenfabriek

Details
Type: Organisatieontwikkeling
Locatie:

InCompany of in overleg

Duur: 3 dagen van 10:00 tot 16:30 uur
Groepsgrootte: maximaal 10 deelnemers
Kosten: € 1995 BTW vrij