Complexe beslissingen nemen

Organisatieontwikkeling

Beschrijving

Masterclass Complexe beslissingen nemen
Sneller en beter beslissen door kennis van je eigen brein

Elk besluit dat je neemt heeft in meer of mindere mate invloed op je leven, zowel zakelijk als privé. Goede beslissingen nemen is daarom een kunst, maar zeker ook wetenschap. 

Wie een complexe beslissing neemt, kan niet altijd de consequenties overzien. Soms heb je intuïtief de voorkeur voor een bepaalde oplossingsrichting, maar klopt dit wel? En ben je je ervan bewust dat je je bij een beslissing ook zomaar door irrationele zaken kunt laten  (af)leiden?

Met onze masterclass ‘Complexe beslissingen nemen’ leer je hoezeer je besluitvorming wordt bepaald door onbewuste mechanismes. Aan de hand van je eigen casus ga je oefenen met het herkennen van deze mechanismes en vooral: hoe je ze kunt doorbreken. Je leert sneller, beter en met minder twijfel beslissen!

Na deze masterclass kun je:

 • Denkpatronen doorzien
 • De voor- en nadelen van routines herkennen
 • Kritisch doorvragen om denkfouten te voorkomen
 • Betere beslissingen nemen

Resultaat

 • Je hebt meer ‘grip’ op je eigen denkproces en laat je niet meer leiden of afleiden door irrationele processen.
 • Je weet welke psychologische mechanismen je besluitvorming beïnvloeden en kunt deze herkennen en vermijden.
 • Je weet welke kritische vragen je kunt stellen om denkfouten bij jezelf en anderen te voorkomen. En dat helpt je bij het nemen van betere beslissingen!

Doelgroep

Deze masterclass is geschikt voor managers, bestuurders, directies en toezichthouders die regelmatig moeilijke beslissingen moeten nemen.

Werk- en denkniveau

Voor deze masterclass gelden geen eisen voor het aanvangsniveau van deelnemers. De masterclass wordt verzorgd op HBO-niveau.

Programma

Tijdens deze masterclass komen de volgende onderwerpen aan bod:

Hoe werkt ons brein? 
Je leert wat ‘denken’ is en hoe je zelf nadenkt. Je weet welke bewuste en onbewuste processen zich afspelen in je hoofd, hoe routines werken en wat daar de voor- en nadelen van zijn.
Valkuilen
In deze masterclass gaan we aan de slag met de zeven grootste valkuilen van het denken, waaronder de ‘confirmation bias’, het ‘beschikbaarheidseffect’ en het ‘halo-effect’.
Denkfouten herkennen en kritisch doorvragen (eigen casus)
Ons snelle automatische denksysteem brengt ons soms op een dwaalspoor, maar niet altijd. Aan de hand van een voorbeeld uit je eigen praktijk ga je onderzoeken welke mechanismes jou op een dwaalspoor zouden kunnen brengen en hoe je dat kunt voorkomen. We oefenen met kritisch doorvragen.

Lesmateriaal
Bij deze masterclass ontvang je het boek  Nooit meer de weg kwijt in je brein. Dit boek is geschreven door de oprichters van de Denkacademie: Kees Kraaijeveld en Suzanne Weusten.

Aanpak

Denken en communiceren is mensenwerk. Onze trainers zijn dan ook geen theoretici, maar ervaringsdeskundigen die alles weten van de praktijk.

Wie bij ons een training volgt, vergroot zijn denkkracht. Hoe we dat doen? Door onze heldere aanpak: 

 • We delen het denken op in fases, en geven elke fase specifieke aandacht. We wijzen je op de valkuilen en de beste denkstrategieën per fase.
 • We richten ons op jouw praktijk. Denken is voor ons geen wetenschappelijke exercitie, maar een ambacht. Dus geen ingewikkelde theoretische modellen, maar denkgereedschap dat zich in de praktijk heeft bewezen. En waarmee je meteen aan het werk kunt.
 • We visualiseren al ons werk. Als trainingentak van De Argumentenfabriek hebben we de beschikking over de beste vormgevers. Van lesmateriaal tot denkgereedschap: alles is overzichtelijk en fraai gevisualiseerd.
 • We zijn experts op het gebied van denken. Al onze trainers hebben jarenlange ervaring in het begeleiden en verhelderen van denkprocessen, en gebruiken ons denkgereedschap dagelijks.

 

Contact

Wil je meer weten over deze training en wat wij kunnen betekenen?

Neem voor meer informatie contact op met: Shaun Lednor.

Details
Type: Organisatieontwikkeling
Locatie:

InCompany of in overleg

Trainer: Shaun Lednor
Tweede trainer: Elma Drayer
Duur: 1 dag van 10:00 tot 16.30 uur
Groepsgrootte: maximaal 10 personen