Helder beleid maken

Helder beleid maken

Beschrijving

Een complex beleidsvraagstuk snel en helder kunnen doordenken. Dat is wat je in deze training leert. Je gebruikt hiervoor onze Beleidskaart, die we samen met onze klanten ontwikkeld hebben, waaronder het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Autoriteit Financiële Markten.

Met dit denkmodel doorloop je alle inhoudelijke stappen die belangrijk zijn in het beleidsproces. Je leert per stap de grootste valkuilen vermijden en je merkt hoe je met behulp van ons denkgereedschap snel resultaat kunt behalen in elke stap. We leren je ook hoe je collega’s kunt overtuigen van je beleidsideeën, en hoe je bestuurders helder kunt adviseren over het te volgen beleid. 

Programma

 • De Beleidskaart: In welke stappen kun je het beste beleid maken? Welke vragen horen hierbij? Voor welke valkuilen moet je waken? We doorlopen het model op hoofdlijnen. Je stelt de casus vast waar je de rest van de training aan werkt.
 • Observeren: Hoe nemen we waar, en wat kan er misgaan bij observeren? We besteden aandacht aan de meest voorkomende observatiefouten bij het maken van beleid, en hoe je ze kunt voorkomen en repareren.
 • Concreter is beter: Goed beleid maken begint met een helder taalgebruik. Het concreter-is-beter-model biedt hier zeven praktische handvatten voor.
 • Analyse en visievorming: Een helder beeld van de huidige situatie is essentieel voor goed beleid. Evenals een helder beeld van de gewenste situatie. We oefenen met denkgereedschap en je werkt verder aan je casus.
 • Opties formuleren: Er zijn altijd meerdere manieren om van de huidige naar de gewenste situatie te komen. Maar hoe kom je aan zinnige beleidsopties? Wat zijn valkuilen? Je formuleert minstens drie opties voor je eigen casus.
 • De Argumentenladder: Helder beleid vereist een heldere argumentatie. Onze Argumentenladder helpt je daarbij. Je formuleert argumenten voor en tegen de verschillende beleidsopties. Je oefent met de argumenten van diverse belanghebbenden.
 • Oordelen: Na het voorbereidende beleidswerk moet je een oordeel vellen. Wat zijn eigenlijk valkuilen bij oordelen? Je leert de vooringenomenheden van het brein kennen, en wat je kunt doen om oordeelsfouten te voorkomen.
 • Oordeelsgesprek: Hoe kom je op basis van argumenten samen tot een goed onderbouwd oordeel? We ontwikkelden hiervoor het oordeelsgesprek: een gespreksvorm waarin je op basis van argumenten achterhaalt wat de achterliggende waarden van de groep zijn en hoe je tot consensus kunt komen
 • Overtuigen: Hoe breng je een helder uitgedacht standpunt overtuigend over? We oefenen met de basisprincipes uit de retorica. Deelnemers betogen waarom het beleid dat ze de afgelopen week hebben bedacht, ingevoerd moet worden.

Lesmateriaal

Ons boek  Nooit meer de weg kwijt in je brein, geschreven door de oprichters van de Denkacademie, Kees Kraaijeveld en Suzanne Weusten, ontvang je bij aanvang van de training en is inbegrepen in de prijs.

Aanpak

Wie bij ons een training volgt, vergroot zijn denkkracht. Hoe we dat doen? Door onze heldere aanpak: 

 • We delen het denken op in fases, en geven elke fase specifieke aandacht. We wijzen je op de valkuilen en de beste denkstrategieën per fase.
 • We richten ons op jouw praktijk. Denken is voor ons geen wetenschappelijke exercitie, maar een ambacht. Dus geen ingewikkelde theoretische modellen, maar denkgereedschap dat zich in de praktijk heeft bewezen. En waarmee je meteen aan het werk kunt.
 • We visualiseren al ons werk. Als trainingentak van De Argumentenfabriek hebben we de beschikking over de beste vormgevers. Van lesmateriaal tot denkgereedschap: alles is overzichtelijk en fraai gevisualiseerd.
 • We zijn experts op het gebied van denken. Al onze trainers hebben jarenlange ervaring in het begeleiden en verhelderen van denkprocessen, en gebruiken ons denkgereedschap dagelijks.

Werk- en denkniveau

Voor deze training gelden geen eisen voor het aanvangsniveau van deelnemers. De training wordt verzorgd op HBO-niveau.

 

Contact

Contact

Wil je meer weten over deze training en wat wij kunnen betekenen?

Neem voor meer informatie contact op met:

Shaun Lednor, chef Denkacademie bij De Argumentenfabriek

Details
Type: Organisatieontwikkeling
Locatie:

In company of in overleg

Duur: 3 dagen van 10:00 tot 16:30 uur
Groepsgrootte: maximaal 10 deelnemers