Onze missie

De Denkacademie helpt mensen helder denken voor goede en snelle resultaten. Dit is onze missie, vanuit de overtuiging dat helder denken de wereld beter maakt.

Wij geven mensen visueel denkgereedschap zodat ze betere beslissingen kunnen nemen. Wil je grip krijgen op een complex vraagstuk? Snel tot een weloverwogen beslissing komen? Denkfouten herkennen en voorkomen? Anderen overtuigen van jouw standpunt? Met infographics een verhaal vertellen? Data visualiseren? Dan ben je bij De Denkacademie aan het juiste adres.

Mensen

Denken is mensenwerk. En onze trainers zijn geen theoretici, maar ervaringsdeskundigen op het gebied van helder denken in de praktijk. 

Ons verhaal

In 2009 richtten Kees Kraaijeveld en Suzanne Weusten De Denkacademie op, de opleidingentak van De Argumentenfabriek. De aanleiding daarvoor was dat de klanten van De Argumentenfabriek vroegen: kunnen jullie ons leren om helder te denken en informatie te visualiseren? Kees en Suzanne schreven De gids voor helder denken. Nooit meer de weg kwijt in je brein. Op basis daarvan maakten ze een programma voor een training Helder Denken. Inmiddels hebben we honderden professionals getraind bij meer dan veertig bedrijven en organisaties: van de Autoriteit Financiële Markten tot en met KLM , en van ING bank tot en met RTL Nederland.


Maatschappelijke impact 
De Denkacademie leert professionals helder na te denken. Wie helder denkt, krijgt overzicht over complexe problemen en kan betere beslissingen nemen. Door onze trainingen dragen wij bij aan een betere wereld.

Cultuur

De fabriek heeft haar bedrijfscultuur geëxpliciteerd op - uiteraard - een Cultuurkaart. Hierop staan de zes kernwaarden van de fabriek en de hierbij passende werkhouding. Download onze Cultuurkaart

Verantwoord ondernemen

De Denkacademie heeft oog voor de toekomst en daarom proberen we zo duurzaam mogelijk te werken.

In de dagelijkse praktijk betekent dit dat we in principe reizen met het openbaar vervoer, dat we werken met zo duurzaam mogelijk meubilair, en dat we op de fabriek biologisch en vegetarisch lunchen. Vanzelfsprekend hebben we fair trade koffie en hagelslag en onze kaarten drukken we af op gecertificeerd FSC-papier.

Wil je meer weten over hoe wij bewust werken of heb je suggesties hoe wij dit kunnen verbeteren?

 

Algemene voorwaarden

Op alle activiteiten van De Denkacademie zijn de algemene voorwaarden van toepassing. 

Wat is het laatste nieuws?

Meer
Denkfout van de week: De zelfoverschatting van Theresa May donderdag 19 juli 2018
Dat May al een jaar wankelend overeind probeert te blijven tussen de 'Brexiteers' en de 'Remainers' is het gevolg van grove zelfoverschatting.
Lees meer
Waarom we voor (nep)kortingen vallen donderdag 5 juli 2018
Column - Ik heb mijn zorgverzekering collectief afgesloten, via mijn sportclub. Daarmee bespaar ik 10 procent op de premie. Slim, constateerde ik tevreden toen ik twee jaar geleden overstapte naar mijn huidige zorgverzekeraar. Maar deze beslissing is toch niet slim geweest, blijkt nu.
Lees meer
De blinde vlek van Donald Trump maandag 2 juli 2018
Mark Rutte kreeg dit weekend ongevraagd advies. Zijn bezoek op maandag aan Donald Trump was voor verschillende media aanleiding om buitenlandexperts, politici en gedragsdeskundigen te vragen hoe onze minister president zich moet gedragen en welke onderwerpen hij moet aansnijden.
Lees meer
Magisch denkende voetballers woensdag 27 juni 2018
Johan Cruijff spuugde voor een wedstrijd altijd zijn kauwgom op de helft van de tegenstander. Toen hij het een keertje vergat - tijdens de Europa Cup I-finale in 1969 tegen AC Milan - verloor Ajax met 4-1.
Lees meer
Drogredenen in de discussie over ‘De moeder de vrouw’ donderdag 21 juni 2018
Door Suzanne Weusten, psycholoog – 'De vrouw wordt teruggebracht tot haar rol als moeder,’ schrijft Beitske Bouwman op de website van de Volkskrant. Suzanne Weusten signaleert twee drogredenen in Bouwmans betoog.
Lees meer
Soorten denkfouten maandag 18 juni 2018
Denkfouten zijn er in alle soorten en maten. Bij de Denkacademie maken we voor het gemak onderscheid in twee categorieën: logische - en psychologische denkfouten. Logische denkfouten zijn gebaseerd op een verkeerde argumentatie, ze worden ook wel drogredeneringen genoemd. Psychologische denkfouten komen voort uit onze cognitieve vooringenomenheid, ze ontstaan meestal doordat we te snel een oordeel vellen of selectief waarnemen. Laat ik van beide soorten een voorbeeld geven.
Lees meer