Over ons

De Denkacademie helpt mensen helder denken voor goede en snelle resultaten. Dit is onze missie, vanuit de overtuiging dat helder denken de wereld beter maakt.

Scroll verder

Onze missie

De Denkacademie helpt mensen helder denken voor goede en snelle resultaten. Dit is onze missie, vanuit de overtuiging dat helder denken de wereld beter maakt.

Wij geven mensen visueel denkgereedschap zodat ze betere beslissingen kunnen nemen. Wil je grip krijgen op een complex vraagstuk? Snel tot een weloverwogen beslissing komen? Denkfouten herkennen en voorkomen? Anderen overtuigen van jouw standpunt? Met infographics een verhaal vertellen? Data visualiseren? Dan ben je bij De Denkacademie aan het juiste adres.

Mensen

Denken is mensenwerk. En onze trainers zijn geen theoretici, maar ervaringsdeskundigen op het gebied van helder denken in de praktijk. 

Ons verhaal

In 2009 richtten Kees Kraaijeveld en Suzanne Weusten De Denkacademie op, de opleidingentak van De Argumentenfabriek. De aanleiding daarvoor was dat de klanten van De Argumentenfabriek vroegen: kunnen jullie ons leren om helder te denken en informatie te visualiseren? Kees en Suzanne schreven De gids voor helder denken. Nooit meer de weg kwijt in je brein. Op basis daarvan maakten ze een programma voor een training Helder Denken. Inmiddels hebben we honderden professionals getraind bij meer dan veertig bedrijven en organisaties: van de Autoriteit Financiële Markten tot en met KLM , en van ING bank tot en met RTL Nederland.


Maatschappelijke impact 
De Denkacademie leert professionals helder na te denken. Wie helder denkt, krijgt overzicht over complexe problemen en kan betere beslissingen nemen. Door onze trainingen dragen wij bij aan een betere wereld.

Cultuur

De Argumentenfabriek heeft haar bedrijfscultuur geëxpliciteerd op een Cultuurkaart. Hierop staan de zes kernwaarden van de fabriek en de hierbij passende werkhouding. Download onze Cultuurkaart

 

Verantwoord ondernemen

De Denkacademie heeft oog voor de toekomst en daarom proberen we zo duurzaam mogelijk te werken.

In de dagelijkse praktijk betekent dit dat we in principe reizen met het openbaar vervoer, dat we werken met zo duurzaam mogelijk meubilair, en dat we op de fabriek biologisch en vegetarisch lunchen. Vanzelfsprekend hebben we fair trade koffie en hagelslag en onze kaarten drukken we af op gecertificeerd FSC-papier.

Wil je meer weten over hoe wij bewust werken of heb je suggesties hoe wij dit kunnen verbeteren?

 

Algemene voorwaarden

Op alle activiteiten van De Denkacademie zijn de algemene voorwaarden van toepassing. 

Wat is het laatste nieuws?

Meer
De drogredenering van Mark Rutte woensdag 15 mei 2019
Iedereen maakt argumentatiefouten, ook wetenschappers en politici. In de ophef over de dividendbelasting vorig jaar, gebruikte Mark Rutte ook een drogredenering.
Lees meer
De gevaren van snel oordelen dinsdag 14 mei 2019
Denkfouten zijn er in alle soorten en maten. Ze ontstaan door onze cognitieve vooringenomenheid, doordat we te snel een oordeel vellen of selectief waarnemen. Maar we kunnen ook denkfouten maken doordat we verkeerd argumenteren; onze argumenten zijn dan geen goede onderbouwing van onze opvatting: drogredeneringen noemen we dat.
Lees meer
Doelen concretiseren met de Doelenladder dinsdag 16 april 2019
Hoe kom je van een abstract geformuleerde missie tot een concreet uitvoeringsplan? Hoe orden je doelen, doelstellingen, resultaten, activiteiten en hulpmiddelen? En hoe toets je hun onderlinge consistentie? Zeker bij veelomvattende en complexe opgaven is dit lastig. Om hier helderder over te denken hebben we nieuw denkgereedschap ontwikkeld: de Doelenladder.
Lees meer
Drogredeneringen spotten: deel 4 dinsdag 9 april 2019
Goed kunnen argumenteren is handig, ook op je werk. Soms voel je intuïtief aan dat een redenering niet klopt, maar weet je niet precies waarom. Het goede nieuws: je kunt het leren. Vandaag de vierde aflevering: ad hominem.
Lees meer
Robert Mueller en de media vrijdag 29 maart 2019
Goed kunnen argumenteren is handig, ook op je werk. Maar zonder dat we er erg in hebben laten we ons beïnvloeden door psychologische mechanismes. Wat doe je bijvoorbeeld als de uitkomst van een onderzoek je niet bevalt? Dan verzin je iets om de spanning die dit oproept te verminderen. Vandaag de derde aflevering in een serie over denkfouten: cognitieve dissonantiereductie en overmoed.
Lees meer
Drogredeneringen spotten: De stroman vrijdag 8 maart 2019
Goed kunnen argumenteren is handig, ook op je werk. Soms voel je intuïtief aan dat een redenering niet klopt, maar weet je niet precies waarom. Het goede nieuws: je kunt het leren. Vandaag de tweede aflevering: de stroman.
Lees meer