Onze missie

De Denkacademie helpt mensen helder denken voor goede en snelle resultaten. Dit is onze missie, vanuit de overtuiging dat helder denken de wereld beter maakt.

Wij geven mensen visueel denkgereedschap zodat ze betere beslissingen kunnen nemen. Wil je grip krijgen op een complex vraagstuk? Snel tot een weloverwogen beslissing komen? Denkfouten herkennen en voorkomen? Anderen overtuigen van jouw standpunt? Met infographics een verhaal vertellen? Data visualiseren? Dan ben je bij De Denkacademie aan het juiste adres.

Mensen

Denken is mensenwerk. En onze trainers zijn geen theoretici, maar ervaringsdeskundigen op het gebied van helder denken in de praktijk. 

Ons verhaal

In 2009 richtten Kees Kraaijeveld en Suzanne Weusten De Denkacademie op, de opleidingentak van De Argumentenfabriek. De aanleiding daarvoor was dat de klanten van De Argumentenfabriek vroegen: kunnen jullie ons leren om helder te denken en informatie te visualiseren? Kees en Suzanne schreven De gids voor helder denken. Nooit meer de weg kwijt in je brein. Op basis daarvan maakten ze een programma voor een training Helder Denken. Inmiddels hebben we honderden professionals getraind bij meer dan veertig bedrijven en organisaties: van de Autoriteit Financiële Markten tot en met KLM , en van ING bank tot en met RTL Nederland.


Maatschappelijke impact 
De Denkacademie leert professionals helder na te denken. Wie helder denkt, krijgt overzicht over complexe problemen en kan betere beslissingen nemen. Door onze trainingen dragen wij bij aan een betere wereld.

Cultuur

De fabriek heeft haar bedrijfscultuur geëxpliciteerd op - uiteraard - een Cultuurkaart. Hierop staan de zes kernwaarden van de fabriek en de hierbij passende werkhouding. Download onze Cultuurkaart

Kan jij je hierin vinden? Bekijk dan onze vacature voor kaartenmaker / denkbegeleider

Verantwoord ondernemen

De Denkacademie heeft oog voor de toekomst en daarom proberen we zo duurzaam mogelijk te werken.

In de dagelijkse praktijk betekent dit dat we in principe reizen met het openbaar vervoer, dat we werken met zo duurzaam mogelijk meubilair, en dat we op de fabriek biologisch en vegetarisch lunchen. Vanzelfsprekend hebben we fair trade koffie en hagelslag en onze kaarten drukken we af op gecertificeerd FSC-papier.

Wil je meer weten over hoe wij bewust werken of heb je suggesties hoe wij dit kunnen verbeteren?

 

Algemene voorwaarden

Op alle activiteiten van De Denkacademie zijn de algemene voorwaarden van toepassing. 

Wat is het laatste nieuws?

Meer
Nieuwe training: de Trechtertraining donderdag 11 oktober 2018
Kun je als zorgverlener iets doen aan de doorgeschoten bureaucratie in de zorg? Driekwart van de medisch specialisten acht zichzelf daar niet toe in staat, blijkt uit een enquête van VvAA en de Federatie Medische Specialisten. Dat is ernstig, want administratieve handelingen vergen steeds meer van de kostbare tijd van zorgverleners en verminderen het werkplezier.
Lees meer
Hoe je je laat misleiden door emotionele ervaringen, terwijl de feiten iets anders zeggen maandag 8 oktober 2018
Begin deze week besloot minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dat de Stint voorlopig de weg niet meer op mag. Na het ongeval met de elektrische bolderkar op een spoorwegovergang in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen en een vijfde kind en de begeleidster zwaargewond raakten, had de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een onderzoek ingesteld. De betreffende bolderkar was niet onderzocht, maar de conclusie was wel dat er potentiële veiligheidsrisico's waren bij de Stint in zijn algemeenheid.
Lees meer
Vaag taalgebruik vermijden, helder argumenteren woensdag 3 oktober 2018
Helder denken. Dat staat centraal tijdens onze trainingen. Maar waarom eigenlijk? En hoe kun je het in de praktijk toepassen? We vragen het aan deelnemers van de seizoenstrainingen. ‘Ik kijk nu kritischer naar wat ik zelf opschrijf,’ vertelt Rianne van der Meij, lid college van bestuur van grafisch lyceum Rotterdam.
Lees meer
Hoe helder denken helpt bij adviseren woensdag 19 september 2018
‘Ik wilde leren om meer gestructureerd te denken.’ Alice volgde de Lenteschool, en vertelt wat ze ervan leerde.
Lees meer
De taal van de Miljoenennota woensdag 19 september 2018
Het lezen van de Miljoenennota is een paradoxale ervaring: de nota is exact én wollig tegelijkertijd. Exact omdat beleidsmaatregelen in cijfers zijn weergegeven; en wollig omdat de nota bol staat van vage formuleringen en jargon. Suzanne Weusten gaat zo’n vage passage te lijf met het gereedschap ‘Concreter is beter’ van de Denkacademie, zin voor zin, om te kijken wat anders en duidelijker kan.
Lees meer
Kinderpardon: Hoe Rutte wegkomt met drogredenen dinsdag 11 september 2018
Suzanne Weusten ontdekt gaten in de redenering van Rutte rondom de zaak van Lili en Howick.
Lees meer