Enthousiaste reacties na workshop ‘Hoe we onszelf voor de gek houden’

Op een zaterdag in juni volgden tachtig opruimcoaches de workshop van Suzanne Weusten ‘Hoe we onszelf voor de gek houden.’ De workshop was onderdeel van de themadag over ‘uitstelgedrag en beslisvaardigheid’ van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers.

De meeste beslissingen die je neemt en keuzes die je maakt, komen onbewust tot stand. Wat gebeurt er in je hoofd als je nadenkt? En welke psychologische mechanismes beïnvloeden je gedrag? Daarover ging de workshop Hoe we onszelf voor de gek houden. Het doel van de workshop was de deelnemers bewust te maken van onbewuste denkpatronen, van de vooringenomenheid van hun brein, en hun handvatten te geven om denkfouten te voorkomen.

Suzanne vertelde eerst de zes belangrijkste principes van het brein, zoals het denken in verhalen en patronen en in oorzaak en gevolg. Daarna behandelde ze een aantal mechanismes die ons denken vertroebelen, zoals de ‘present bias’ en het beschikbaarheidseffect. Ten slotte gaf ze de deelnemers praktische tips om deze ‘denkfouten’ te voorkomen.

Drie tips

De belangrijkste tips die de deelnemers mee naar huis namen waren: wees je bewust van je automatische reacties, stel jezelf kritische vragen, vraag jezelf af of je je niet hebt laten beïnvloeden door eerdere ervaringen of gebeurtenissen, kijk expliciet naar de negatieve kanten van je keuze of beslissing.

‘Goed en interessant verhaal: ze laat ons nadenken over onze automatische reacties.

‘Suzanne is een prettige spreekster, ze hield een goed en interessant verhaal,’ vertelt Monique Donga, een van de organisatoren van de dag en zelf ook een professional organizer. ‘Ze liet ons nadenken over onze automatische reacties. Ze gaf duidelijke praktische voorbeelden. De presentatie was interactief: er kwamen verhalen uit de zaal. Zelf ben ik mij weer eens zeer bewust geworden van de beschikbaarheidsheuristiek.’

 

Wil je deze workshop aanvragen? Dat kan: we passen hem steeds aan de doelgroep aan: deze keer waren de deelnemers professional organizers, maar we maken de workshop op maat voor uiteenlopende doelgroepen: voor informatiespecialisten, voor professionals in de financiële sector, in de medische sector en voor toezichthouders en bestuurders. Stuur een mail naar info@denkacademie.nl