Nieuwe training: de Trechtertraining

Kun je als zorgverlener iets doen aan de doorgeschoten bureaucratie in de zorg? Driekwart van de medisch specialisten acht zichzelf daar niet toe in staat, blijkt uit een enquête van VvAA en de Federatie Medische Specialisten. Dat is ernstig, want administratieve handelingen vergen steeds meer van de kostbare tijd van zorgverleners en verminderen het werkplezier.

Meer tijd, meer autonomie
De Trechtertraining biedt zorgverleners praktische en bewezen effectieve handvatten om de regeldruk terug te dringen. De Trechtertraining is geschikt voor vakgroepen, afdelingen en multidisciplinaire teams die de administratieve lasten in hun eigen werk willen terugdringen. Meer tijd, meer autonomie; minder regels, minder bureaucratie.

Trechter van Verdunning
Tijdens de training leer je om, samen met je collega’s, je eigen werkprocessen kritisch tegen het licht te houden met behulp van de door (Ont)Regel de Zorg ontwikkelde ‘Trechter van Verdunning’. Zijn registraties echt noodzakelijk? Meet je wel wat je wilt weten? En hoe doelmatig zijn de administratieve handelingen? Door de bestaande registraties kritisch tegen het licht te houden, weten instellingen die de Trechtertraining hebben gevolgd, uren tijdswinst te boeken. Bovendien geeft de training zorgverleners weer het gevoel dat ze de baas zijn over hun eigen werk.

De trainingsopzet
De training is bedoeld voor teams van tien tot twintig zorgverleners. De introductie-training duurt een dagdeel (netto trainingstijd drie uur). De training wordt verzorgd door twee ervaren trainers van De Argumentenfabriek en de Academie voor Medisch Specialisten. Na afloop hebben de deelnemers een lijst met concrete actiepunten waarmee ze direct tijdswinst kunnen boeken op de bureaucratie. De training levert de deelnemers drie ABAN-accreditatie punten op.

(Ont)Regel de Zorg
De Trechtertraining komt voort uit het actieprogramma ‘(Ont)Regel de Zorg’, een initiatief van Het Roer Moet Om, VvAA en de Federatie Medisch Specialisten. Het terugdringen van administratieve lasten wordt gesteund en gestimuleerd door VWS. 

Stichting (Ont)Regel de Zorg biedt deze training aan en maakt hierbij gebruik van de diensten van de ervaren trainers van VvAA, De Argumentenfabriek en de Academie voor Medisch Specialisten.

Neem voor meer informatie contact op met:

Shaun Lednor, chef Denkacademie bij De Argumentenfabriek
Jolande Verhulst, directeur Academie voor Medisch Specialisten
Tijmen Hiep, directeur Stichting (Ont)Regel de Zorg