Linkse politici praten moeilijker dan hun rechtse collega's

Linkse politici praten in langere zinnen met moeilijkere woorden dan hun rechtse collega's. Zij houden juist van kort en helder communiceren. Dat concludeert de Universiteit van Amsterdam in een onderzoek.

Voor het onderzoek zijn maar liefst 380 duizend speeches uit de afgelopen 70 jaar geanalyseerd. Dit waren speeches van verschillende Europese politici uit onder andere Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Zweden.

Zelfde resultaat in meerdere landen

Een van de onderzoekers, Martijn Schoonevelde, vertelt dat het opvallend is dat hetzelfde resultaat in meerdere landen terugkwam. "Zo blijkt uit de scores dat de Britse cultureel-linkse Gordon Brown speeches met een hogere complexiteit gaf dan zijn opvolger: de cultureel-conservatieve David Cameron. In Spanje zagen we hetzelfde: de taal van de cultureel-linkse minister-president José Zapatero is veel complexer dan die van zijn opvolger, de cultureel-rechtse Mariano Rajoy.

Als je landen met elkaar vergelijkt, zagen de onderzoekers hetzelfde. "De cultureel-linkse Duitse Joschka Fischer en Britse Nick Clegg scoren veel hoger in de complexiteit van hun taalgebruik dan de cultureel-rechtse Geert Wilders en de Zweedse Jimmie Åkesson."

Lees het hele artikel op EenVandaag.

Wil je zelf helder leren schrijven of helder beleid leren maken? Kijk eens bij onze trainingen!