Gemeente Utrecht en Etten-Leur winnen prijzen voor heldere overheidstaal

Hoe zorg je dat je doelgroep je teksten en woorden begrijpt? Hoe spreek en schrijf je op een toegankelijke en begrijpelijke manier zonder onnodig uitweiden? Nog te vaak krijgen leken een ambtelijke en specialistische emmer informatie over zich uitgestort. In de gemeente Utrecht en Etten-Leur spreekt men wél heldere overheidstaal en wonnen ze er zelfs prijzen voor.

Direct duidelijke overheidstaal

Rita Domanski en Henk Buesink zijn de winnaars van de Direct Duidelijk-prijzen 2019. Rita Domanski, ambtenaar bij de gemeente Utrecht, won de prijs voor ‘beste aanjager van direct duidelijke overheidstaal 2019’. Henk Buesink, ambtenaar bij de gemeente Etten-Leur, is benoemd tot de ‘best schrijvende ambtenaar 2019’. Deze Direct Duidelijk-prijzen, die door een vakjury worden toegekend, zijn onderdeel van de Direct Duidelijk-campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Taalunie. Lees het complete artikel over de toekenning door de vakjury op Rijksoverheid.nl.

Ook leren helder te communiceren?

Bij de Denkacademie leer je – mondeling en schriftelijk – je gedachten en teksten helder te structureren in concrete taal. Maar je leert ook beter te luisteren en lezen. Wat zegt iemand eigenlijk precies? En vooral: wat wordt er niet gezegd? Waarop moet ik doorvragen, welke misverstanden liggen op de loer? We leren je een alarmsysteem voor vaagheid in je hoofd te installeren. We hebben hiervoor verschillende trainingen opgetuigd. Kijk bijvoorbeeld eens bij de tweedaagse training Helder schrijven, de training Helder beleid maken en de workshop Glashelder communiceren