Drogredeneringen spotten: hellend vlak en verloren-kostenfout

Goed kunnen argumenteren is handig, ook op je werk. Soms voel je intuïtief aan dat een redenering niet klopt, maar weet je niet precies waarom. Het goede nieuws: je kunt het leren. Vandaag de vijfde aflevering: hellend vlak en verloren-kostenfout.

De verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen moet alweer worden uitgesteld, zo vertelde staatssecretaris Barbara Visser afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer. Voor de vierde keer. Als de verhuizing doorgaat, zijn de mariniers op zijn vroegst in 2024 in Zeeland.

De discussie over de verhuizing duurt al zeven jaar en kent felle voor- en tegenstanders die elkaar met goede en slechte argumenten om de oren slaan. Intussen verlaten steeds meer mariniers het korps: vorig jaar 182 en dit jaar tot nu toe 93. ‘Als dit zo doorgaat is er straks geen korps meer om te verhuizen,’ zei de voorzitter van de medezeggenschap van het Korps mariniers vorig jaar tegen de Volkskrant. Hij zal het vast ironisch bedoeld hebben, want hierin herkennen we natuurlijk meteen een hellendvlakredenering. De uitspraak klinkt plausibel, maar is het niet, al was het alleen al omdat het Korps - meer dan drieduizend mannen en vrouwen - ook nieuwe aanwas krijgt.

Voorstanders van de verhuizing hanteren ook een drogredenering: als de verhuizing naar Vlissingen niet doorgaat betekent dat een kostenpost van vele miljoenen euro’s, die al in de aanbesteding zijn gestopt. Ook dit argument van de ‘verloren kosten’ klinkt retorisch sterk, maar is bij nader inzien zo zacht als boter: het geld hebben we toch al uitgegeven, dat krijgen we niet meer terug. Het is een argument dat je vaak hoort bij grote infrastructurele projecten als nieuwe (spoor)wegen of vliegvelden, denk bijvoorbeeld aan de geflopte Fyra of aan Lelystad Airport. Bij zo’n beslissing kun je beter naar de toekomst kijken dan naar het verleden.

Wil je de vorige aflevering bekijken?

Drogredeneringen spotten
Drogredeneringen spotten: De stroman
Drogredeneringen spotten: Cognitieve dissonantiereductie en overmoed
- Drogredeneringen spotten: Ad hominem

Training Helder Denken

Schrijf je in voor onze training Helder denken en maak kennis met handig denkgereedschap. Nooit meer de weg kwijt in je brein.

 

 

Door Suzanne Weusten, psycholoog en oprichter van de Denkacademie.