Drogredeneringen spotten: De stroman

Goed kunnen argumenteren is handig, ook op je werk. Soms voel je intuïtief aan dat een redenering niet klopt, maar weet je niet precies waarom. Het goede nieuws: je kunt het leren. Vandaag de tweede aflevering: de stroman.

De stroman: andermans argument verdraaien

Denkleider Tunahan Kuzu was door omroep WNL uitgenodigd om gasthoofdredacteur van het programma Goedemorgen Nederland te zijn. Maar dat feest ging niet door. WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes trok de invitatie in omdat Denk volgens hem als enige politieke partij in de Tweede Kamer niet lijkt te begrijpen hoe de persvrijheid in Nederland werkt, zo zei hij op NPO radio 1.

Kuzu was woest, ook al mocht hij wel als gast optreden in Goedemorgen Nederland. Tijdens die uitzending afgelopen maandag ging de Denkleider helemaal los en noemde hij WNL een baggeromroep die de puurste vorm van riooljournalistiek bedrijft: ‘Ik zie dat er onderscheid wordt gemaakt op basis van politieke achtergrond, etnische achtergrond en allerlei andere factoren, en dat gebeurt ook in de samenleving.’

Huh? Maar dat had hoofdredacteur Bert Huisjes helemaal niet gezegd. Nu gaat het opeens over discriminatie. Kuzu gebruikt hier een drogredenering, de stroman genoemd. Hij verdraait het standpunt van Huisjes en maakt er een karikatuur van. Dat maakt het voor hem gemakkelijker om zijn tegenstander aan te vallen.

De stroman is een middel om zelf overtuigender over te komen. Het lijkt een aannemelijke redenering, maar is het niet. Wie een stroman gebruikt, verdraait iemands argument, overdrijft of verzint het. Zo lijkt het alsof je eigen standpunt helder en logisch is, terwijl je in feite op een oneerlijke en valse manier je gelijk probeert te halen.

Wil de vorige aflevering bekijken? Hellend vlak.

--

Door Suzanne Weusten, psycholoog en oprichter van de Denkacademie.

Wil je ook leren hoe je argumentatiefouten kunt herkennen? En hoe je psychologische valkuilen kunt voorkomen? Kom naar onze training Helder denken en maak kennis met handig denkgereedschap. Nooit meer de weg kwijt in je brein.