Drie tips voor de heldere denker

Krijg je een overvloed aan informatie en moet je snel complexe beslissingen nemen, adviezen geven, oordelen, je keuzes onderbouwen? Dan kan de Denkacademie je helpen! We geven je alvast drie tips!

 

1. Durf te twijfelen: zeg eens wat vaker: ik weet het (nog) niet, ik moet er over nadenken, ik slaap er een nachtje over, ik overleg eens even met een ander. Het uitstellen van je oordeel kan een beslissing beter maken.

 

2. Advocaat van de duivel: ben je overtuigd van je eigen gelijk over een bepaalde kwestie. Kruip eens in de huid van een tegenstander en probeer je standpunt onderuit te halen. Niet altijd even fijn maar het maakt je betoog wel sterker. 

3. Visualiseer: wil je een complexe redenering opzetten? Je publiek ergens van overtuigen? Een advies of voorstel schrijven? Gebruik onze Argumentenladder! Door je argumenten te visualiseren krijg je inzicht in de structuur van je redenering en kun je toetsen of ze klopt.

Meer weten?

Met onze training Helder Denken vergroot je snel en effectief je denkkracht, zodat je valkuilen leert vermijden en beter denkwerk verricht in minder tijd. Je leert ook hoe je je denkwerk helder kan overbrengen en anderen kunt overtuigen van je standpunt.