De drogredenering van Mark Rutte

Iedereen maakt argumentatiefouten, ook wetenschappers en politici. In de ophef over de dividendbelasting vorig jaar, gebruikte Mark Rutte ook een drogredenering.

Hij wilde de documenten over de dividendbelasting niet vrijgeven en verdedigde zich met een dreigement: ‘Als we alle documenten openbaar moeten maken, wordt het vrijwel onmogelijk om nog een kabinet te vormen.’ Deze drogreden wordt het argument van de stok genoemd, of, met een chique Latijnse naam: argumentum ad baculum.

Denkfouten zijn er in alle soorten en maten.  Ze ontstaan door onze cognitieve vooringenomenheid, doordat we te snel een oordeel vellen of selectief waarnemen. Maar we kunnen ook denkfouten maken doordat we verkeerd argumenteren; onze argumenten zijn dan geen goede onderbouwing van onze opvatting: drogredeneringen noemen we dat.

Meer weten?

In de training Helder Denken leer je de basisprincipes van het brein, zodat je begrijpt waarom mensen denkfouten maken. We behandelen de meest voorkomende psychologische mechanismes die tot denkfouten leiden, zoals de confirmation bias, het beschikbaarheidseffect en het halo-effect. Bovendien maak je kennis met een handig instrument, de Argumentenladder, die je helpt om een goede redenering op te zetten en waarmee je argumentatiefouten kunt opsporen én voorkomen.