Concreter is beter in het migratiepact van Marrakech

Wat betekenen ‘basisdiensten’ precies? Wat doe je als je ‘effectieve stappen zet op alle niveaus’? Hoe vaag taalgebruik politieke verschillen aanwakkert. – Door: Suzanne Weusten

Deze week ondertekende een meerderheid van de VN-landen het migratiepact in Marrakech, dat in België een kabinetscrisis tot gevolg had en ook in Nederland tot diepe politieke verdeeldheid leidde. Afgezien van de uiteenlopende visies op migratie, speelt ook de vage taal van het pact een rol in de verschillende interpretaties ervan. Het begint al bij de naam: Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration ofwel Internationale Overeenkomst voor Veilige, Ordelijke en Reguliere Migratie. Bij ‘Compact’ en ‘Overeenkomst’ denk je meteen aan een bindend verdrag dat ondertekend moet worden. Maar de overeenkomst blijkt een ‘niet wettelijk bindend raamwerk voor samenwerking’ te zijn, zo staat het althans in paragraaf 7. 

Effectieve stappen op alle niveaus
In het akkoord staat in paragraaf 41 dat landen de afspraken zullen uitvoeren ‘door effectieve stappen te zetten op alle niveaus’, zodat migratie ordelijk kan verlopen. Effectief voor wie? En echt op alle niveaus? Welke dan? Dit is zo’n vage zin dat je ook kunt concluderen dat landen de afspraken in hun eigen wet- en regelgeving dienen te verankeren, zoals VVD-Kamerlid Malik Azmani dacht, zei hij tegen de Volkskrant. 

Basisdiensten
Alle migranten kunnen hun mensenrechten uitoefenen via veilige toegang tot basisdiensten, zo staat er in paragraaf 31. Maar wat wordt er mee bedoeld? Tsja, in de 193 landen die gevraagd worden om te stemmen over het migratiepact wordt verschillend over basisdiensten gedacht. Alleen bed, bad en brood, of ook juridische hulp, recht op een woning en werk? Misschien ook onderwijs?

Wil je weer even oprakelen welke zeven vormen van taalvaagheden we ook alweer onderscheiden, sla dan Nooit meer de weg kwijt in je brein, de gids voor helder denken open – daar staan ze allemaal in het tweede hoofdstuk. En je kunt ‘m natuurlijk ook cadeau doen.