Alice leerde meer gestructureerd denken en schrijven

Als ambtenaar bij het Ministerie van Financiën én als voormalig advocaat heeft Alice veel te maken gehad met allerlei standpunten, wetgeving en beleid. “Ik wilde leren om meer gestructureerd te denken en schrijven, en helder verschillende standpunten in kaart te brengen, zodat je ze het beste kan presenteren,” vertelt ze.

Ze heeft het denkgereedschap al toegepast: “Er moest een besluit worden genomen over een verandering in wetgeving. Daarbij moest ik verschillende mogelijkheden voorleggen aan meerdere betrokken partijen. Toen heb ik de Argumentenladder gebruikt om de voors en tegens van alle verschillende mogelijkheden helder te krijgen. Bovendien helpt dat om de mogelijkheden zo snel mogelijk aan zoveel mogelijk partijen duidelijk te maken.”

Alice raadt, als voormalig raadsvrouw, met name advocaten aan om ook eens deel te nemen aan de cursus. “Als adviseur heb ik vooral te maken met veel verschillende adviezen en standpunten. Maar als advocaat heb je één stelling die je moet verdedigen.” Dan is de argumentenladder heel geschikt volgens Alice.

Volg ook onze training Helder Denken!