Blijf op de hoogte van ons werk en onze nieuwsberichten.

Drogredeneringen spotten: De stroman vrijdag 8 maart 2019
Goed kunnen argumenteren is handig, ook op je werk. Soms voel je intuïtief aan dat een redenering niet klopt, maar weet je niet precies waarom. Het goede nieuws: je kunt het leren. Vandaag de tweede aflevering: de stroman.
Lees meer
Nieuwe serie: drogredeneringen spotten dinsdag 26 februari 2019
Goed kunnen argumenteren is handig, ook op je werk. Soms voel je intuïtief aan dat een redenering niet klopt, maar weet je niet precies waarom. Het goede nieuws: je kunt het leren. Er zijn tientallen verkeerde redeneringen: van een eenvoudige ‘cirkelredenering’ tot een complexe ‘stroman’. Vandaag de eerste in een nieuwe serie over drogredeneringen.
Lees meer
Waarom mannen meer subsidie trekken dan vrouwen woensdag 20 februari 2019
Klopt de bewering wel? En hoe komt het dan? Psycholoog Suzanne Weusten werpt haar geoefende argumentatieve blik op de kwestie.
Lees meer
Hoe helder denken helpt bij adviseren maandag 11 februari 2019
‘Ik wilde leren om meer gestructureerd te denken.’ Alice volgde de Lenteschool, en vertelt wat ze ervan leerde.
Lees meer
Helder denken is gestructureerd denken maandag 11 februari 2019
De Helder denkentraining was een nuttige en leerzame training, vond deelnemer Erikjan Lantink. “Het is een kunst op zich om goed te kunnen argumenteren.”
Lees meer
Leren helder discussiëren zondag 10 februari 2019
Tijdens de seizoensschool oefenen we met het ontdekken en voorkomen van denkfouten. Dit kan helpen om een helder gesprek met collega’s te voeren ondervond cursist Marjon Olijdam.
Lees meer
Helder schrijven: van giswerk naar overzicht woensdag 30 januari 2019
Schrijven is een vak, maar de meeste mensen die in hun werk rapporten of adviezen moeten schrijven hebben dat nooit echt geleerd.
Lees meer
Kraakheldere stukken schrijven in korte tijd donderdag 17 januari 2019
Je hebt een fantastisch idee. Het past binnen de financiële kaders en de doelstellingen van je organisatie. Nu moet je het alleen nog in een voorstel gieten. Maar is je idee wel een échte oplossing? En hoe zorg je voor een tekst waarmee je de directie of het management overtuigt?
Lees meer
De valkuilen bij goede voornemens donderdag 27 december 2018
Met de feestdagen achter de rug is het weer klaar met kerstborrels, kerstdiners, oliebollen en oudejaarsfeesten. Nu is het tijd voor de daaropvolgende - onvermijdelijke - goede voornemens. En dan puilen de eerste maand van het nieuwe jaar de sportscholen weer uit, zijn de yogalessen volgeboekt en volgen volksstammen een gezond dieet. Maar uiteindelijk komt er weinig terecht van die ambitieuze plannen; de meesten geven het al op nog voor de winter is afgelopen. Hoe komt dat? In welke valkuilen kun je stappen bij het maken van goede voornemens? En wat kun je eraan doen?
Lees meer