Blijf op de hoogte van ons werk en onze nieuwsberichten.

Nieuw: Online trainingen over actuele thema’s in de zorg vrijdag 16 oktober 2020
Wil jij beter begrijpen hoe ons zorgstelsel in elkaar zit? Omdat je in de zorg werkt of gaat werken, omdat je beleid maakt, of om andere redenen? Volg dan onze nieuwe trainingen over actuele thema's binnen de zorgsector.
Lees meer
Nederland bespaart miljarden door snellere afhandeling van problematische schulden vrijdag 11 september 2020
In Nederland maken we jaarlijks tot 17 miljard aan kosten in een poging ruim 3 miljard aan problematische schulden te innen. En dat lukt meestal niet. Hier is de schuldafhandeling zo ingericht dat we er vijf tot zes jaar over doen om van de ruim 3 miljard aan problematische schulden maar enkele honderden miljoenen te innen. En gedurende die vijf tot zes jaar die dat duurt zitten de huishoudens waar het om gaat in diepe armoede, wat gepaard gaat met hogere zorgkosten, een groter ziekteverzuim, lagere arbeidsparticipatie, hoger uitkeringsafhankelijkheid en een hogere onderwijsuitval.
Lees meer
Nederlandse zorgstelsel een van de beste van Europa donderdag 10 september 2020
Nederland heeft, in vergelijking met andere landen in Europa, een goed en toegankelijk zorgstelsel. Dat blijkt uit ons rapport ‘De Zorgverzekeringswet in perspectief’ in opdracht van Coöperatie VGZ. Het rapport biedt naast een vergelijkende analyse ook een blik op de prestaties van dertien jaar zorgverzekeringswet in Nederland.
Lees meer
Een helder gesprek over het Nederlands burgemeestersambt woensdag 2 september 2020
Het burgemeestersambt is geregeld onderwerp van publiek debat, zowel nationaal als lokaal. Welke (extra) bevoegdheden moeten burgemeesters hebben bij bijvoorbeeld het handhaven van de coronamaatregelen? Hoe willen we in Nederland burgemeesters benoemen? En, hoe krijgen we meer diversiteit in het burgemeesterscorps?
Lees meer
Chef Rekenwerk Daniël van Vuuren: “Er is een goede team-spirit” donderdag 27 augustus 2020
De kwantitatieve tak van de Argumentenfabriek, Rekenwerk, bestaat deze maand één jaar. Bij Rekenwerk staan kwalitatief hoogstaand rekenwerk, heldere presentatie en goed conceptueel denkwerk hoog in het vaandel. Voor de gelegenheid een interview met Daniël van Vuuren, de chef van deze jonge afdeling.
Lees meer
Hoog tijd voor een nieuwe Sokrates woensdag 29 juli 2020
In onze zoektocht naar wijsheid kunnen we niet domweg blijven leunen op de levenslessen van dode wijze mannen, pleit Kees Kraaijeveld in een opiniestuk in de Volkskrant. Het is nu het moment om oude wijsheden kritisch te toetsen en op eigen kracht moderne wijsheden te formuleren.
Lees meer
Jenny Kossen: “Ik bén de Fabriek, een beetje” woensdag 22 juli 2020
Jenny Kossen verlaat ons na 12,5 jaar trouwe dienst. Tijd voor iets nieuws. Het begon allemaal toen een toenmalige collega aan haar vroeg of werken bij De Argumentenfabriek niet iets voor haar was. Er volgde een informeel biertje in het Vondelpark met directeur Kees Kraaijeveld toen er een duif op haar hoofd poepte: “Kees hielp me met schoonmaken. Dat schiep meteen een band natuurlijk.” Na nog een echt sollicitatiegesprek en het maken van een Argumentenkaart was ze binnen als Kaartenmaker. Een interview met de vrouw die de Fabriek ademt.
Lees meer
Strategische vragen in tijden van corona dinsdag 7 juli 2020
Hoe kunnen provincies stimuleren dat werkenden minder (hoeven te) reizen tussen huis en werk? Hoe gebruiken ze technologie en (vertrouwelijke) data in een anderhalvemetersamenleving? Strategische vragen waar provincies mee worstelen sinds de coronacrisis.
Lees meer
Beter beleid in plaats van extra geld voor probleemwijken vrijdag 3 juli 2020
Een sociaal offensief tegen tweedeling in steden. Actie en geld voor kwetsbare wijken. Het is de kern van het manifest van vijftien burgemeesters dat op 16 juni verscheen.
Lees meer