Blijf op de hoogte van ons werk en onze nieuwsberichten.

De drogredenering van Mark Rutte woensdag 15 mei 2019
Iedereen maakt argumentatiefouten, ook wetenschappers en politici. In de ophef over de dividendbelasting vorig jaar, gebruikte Mark Rutte ook een drogredenering.
Lees meer
De gevaren van snel oordelen dinsdag 14 mei 2019
Denkfouten zijn er in alle soorten en maten. Ze ontstaan door onze cognitieve vooringenomenheid, doordat we te snel een oordeel vellen of selectief waarnemen. Maar we kunnen ook denkfouten maken doordat we verkeerd argumenteren; onze argumenten zijn dan geen goede onderbouwing van onze opvatting: drogredeneringen noemen we dat.
Lees meer
Doelen concretiseren met de Doelenladder dinsdag 16 april 2019
Hoe kom je van een abstract geformuleerde missie tot een concreet uitvoeringsplan? Hoe orden je doelen, doelstellingen, resultaten, activiteiten en hulpmiddelen? En hoe toets je hun onderlinge consistentie? Zeker bij veelomvattende en complexe opgaven is dit lastig. Om hier helderder over te denken hebben we nieuw denkgereedschap ontwikkeld: de Doelenladder.
Lees meer
Drogredeneringen spotten: deel 4 dinsdag 9 april 2019
Goed kunnen argumenteren is handig, ook op je werk. Soms voel je intuïtief aan dat een redenering niet klopt, maar weet je niet precies waarom. Het goede nieuws: je kunt het leren. Vandaag de vierde aflevering: ad hominem.
Lees meer
Robert Mueller en de media vrijdag 29 maart 2019
Goed kunnen argumenteren is handig, ook op je werk. Maar zonder dat we er erg in hebben laten we ons beïnvloeden door psychologische mechanismes. Wat doe je bijvoorbeeld als de uitkomst van een onderzoek je niet bevalt? Dan verzin je iets om de spanning die dit oproept te verminderen. Vandaag de derde aflevering in een serie over denkfouten: cognitieve dissonantiereductie en overmoed.
Lees meer
Drogredeneringen spotten: De stroman vrijdag 8 maart 2019
Goed kunnen argumenteren is handig, ook op je werk. Soms voel je intuïtief aan dat een redenering niet klopt, maar weet je niet precies waarom. Het goede nieuws: je kunt het leren. Vandaag de tweede aflevering: de stroman.
Lees meer
Nieuwe serie: drogredeneringen spotten dinsdag 26 februari 2019
Goed kunnen argumenteren is handig, ook op je werk. Soms voel je intuïtief aan dat een redenering niet klopt, maar weet je niet precies waarom. Het goede nieuws: je kunt het leren. Er zijn tientallen verkeerde redeneringen: van een eenvoudige ‘cirkelredenering’ tot een complexe ‘stroman’. Vandaag de eerste in een nieuwe serie over drogredeneringen.
Lees meer
Waarom mannen meer subsidie trekken dan vrouwen woensdag 20 februari 2019
Klopt de bewering wel? En hoe komt het dan? Psycholoog Suzanne Weusten werpt haar geoefende argumentatieve blik op de kwestie.
Lees meer
Alice leerde meer gestructureerd denken en schrijven donderdag 14 februari 2019
Als ambtenaar bij het Ministerie van Financiën én als voormalig advocaat heeft Alice veel te maken gehad met allerlei standpunten, wetgeving en beleid. “Ik wilde leren om meer gestructureerd te denken en schrijven, en helder verschillende standpunten in kaart te brengen, zodat je ze het beste kan presenteren,” vertelt ze.
Lees meer