Blijf op de hoogte van ons werk en onze nieuwsberichten.

Denkfout van de week: De zelfoverschatting van Theresa May donderdag 19 juli 2018
Dat May al een jaar wankelend overeind probeert te blijven tussen de 'Brexiteers' en de 'Remainers' is het gevolg van grove zelfoverschatting.
Lees meer
Waarom we voor (nep)kortingen vallen donderdag 5 juli 2018
Column - Ik heb mijn zorgverzekering collectief afgesloten, via mijn sportclub. Daarmee bespaar ik 10 procent op de premie. Slim, constateerde ik tevreden toen ik twee jaar geleden overstapte naar mijn huidige zorgverzekeraar. Maar deze beslissing is toch niet slim geweest, blijkt nu.
Lees meer
De blinde vlek van Donald Trump maandag 2 juli 2018
Mark Rutte kreeg dit weekend ongevraagd advies. Zijn bezoek op maandag aan Donald Trump was voor verschillende media aanleiding om buitenlandexperts, politici en gedragsdeskundigen te vragen hoe onze minister president zich moet gedragen en welke onderwerpen hij moet aansnijden.
Lees meer
Magisch denkende voetballers woensdag 27 juni 2018
Johan Cruijff spuugde voor een wedstrijd altijd zijn kauwgom op de helft van de tegenstander. Toen hij het een keertje vergat - tijdens de Europa Cup I-finale in 1969 tegen AC Milan - verloor Ajax met 4-1.
Lees meer
Drogredenen in de discussie over ‘De moeder de vrouw’ donderdag 21 juni 2018
Door Suzanne Weusten, psycholoog – 'De vrouw wordt teruggebracht tot haar rol als moeder,’ schrijft Beitske Bouwman op de website van de Volkskrant. Suzanne Weusten signaleert twee drogredenen in Bouwmans betoog.
Lees meer
Soorten denkfouten maandag 18 juni 2018
Denkfouten zijn er in alle soorten en maten. Bij de Denkacademie maken we voor het gemak onderscheid in twee categorieën: logische - en psychologische denkfouten. Logische denkfouten zijn gebaseerd op een verkeerde argumentatie, ze worden ook wel drogredeneringen genoemd. Psychologische denkfouten komen voort uit onze cognitieve vooringenomenheid, ze ontstaan meestal doordat we te snel een oordeel vellen of selectief waarnemen. Laat ik van beide soorten een voorbeeld geven.
Lees meer
Spiderman als voorbeeld van het halo-effect woensdag 6 juni 2018
Suzanne Weusten schrijft iedere twee weken een column voor Human over denkfouten die ze ziet in het nieuws.
Lees meer
Geld motiveert niet donderdag 3 mei 2018
Column - Wie iets gedaan wil krijgen van een ander, kan hem het beste belonen. Met geld, een complimentje of een cadeautje. Daarover zijn de meeste mensen het eens. Over complimenten hebben we het nu even niet, maar het eenvoudige principe om een materiële beloning in het vooruitzicht te stellen als je een prestatie verlangt, ligt aan de basis van het bonussenstelsel. Geld motiveert. Maar wat gebeurt er als zo’n extraatje verdwijnt ? Doe je dan minder je best? Werk je nog op dezelfde manier als voorheen? Die vraag dringt zich op nu onder druk van de publieke verontwaardiging banken hun bonussen schrappen, halveren of herzien. Maar ook dichter bij huis is die vraag de moeite waard.
Lees meer
Nieuw verschenen: Nooit meer de weg kwijt in je brein vrijdag 5 januari 2018
2018 is goed begonnen met een geheel herziene en opnieuw vormgegeven editie van de gids voor helder denken:
Lees meer