Blijf op de hoogte van ons werk en onze nieuwsberichten.

Hoe geruststellende informatie over de griepprik genadeloos terugslaat donderdag 8 november 2018
Deze maand kunnen weer zo’n 3 miljoen mensen de griepprik halen bij de huisarts. Kwetsbare groepen zoals ouderen en chronisch zieken krijgen elk jaar een uitnodiging. En in Amsterdam mogen nu zelfs leraren zich gratis laten vaccineren. Maar ondanks de reclamecampagnes neemt de animo voor de vaccinatie gestaag af: in 2016 vroeg nog maar de helft van de doelgroep om het griepvaccin, terwijl dat tien jaar geleden nog bijna driekwart was. De aansporingen van wetenschappers en artsen lijken contraproductief te werken. Wat is er aan de hand?
Lees meer
Waarom stoppen met sexting een slecht idee is donderdag 25 oktober 2018
Elke dag melden zich drie slachtoffers van chantage na sexting. Omdat dit aantal nog nooit eerder zo hoog is geweest, vond de politie dat ze er iets aan moest doen en startte ze vorige maand een campagne. Ophouden met het versturen van erotische foto’s via je smartphone, zo luidde het advies. Maar is dit wel de juiste manier om de daders aan te pakken?
Lees meer
Nieuwe training: de Trechtertraining donderdag 11 oktober 2018
Kun je als zorgverlener iets doen aan de doorgeschoten bureaucratie in de zorg? Driekwart van de medisch specialisten acht zichzelf daar niet toe in staat, blijkt uit een enquête van VvAA en de Federatie Medische Specialisten. Dat is ernstig, want administratieve handelingen vergen steeds meer van de kostbare tijd van zorgverleners en verminderen het werkplezier.
Lees meer
Hoe je je laat misleiden door emotionele ervaringen, terwijl de feiten iets anders zeggen maandag 8 oktober 2018
Begin deze week besloot minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dat de Stint voorlopig de weg niet meer op mag. Na het ongeval met de elektrische bolderkar op een spoorwegovergang in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen en een vijfde kind en de begeleidster zwaargewond raakten, had de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een onderzoek ingesteld. De betreffende bolderkar was niet onderzocht, maar de conclusie was wel dat er potentiële veiligheidsrisico's waren bij de Stint in zijn algemeenheid.
Lees meer
Vaag taalgebruik vermijden, helder argumenteren woensdag 3 oktober 2018
Helder denken. Dat staat centraal tijdens onze trainingen. Maar waarom eigenlijk? En hoe kun je het in de praktijk toepassen? We vragen het aan deelnemers van de seizoenstrainingen. ‘Ik kijk nu kritischer naar wat ik zelf opschrijf,’ vertelt Rianne van der Meij, lid college van bestuur van grafisch lyceum Rotterdam.
Lees meer
Hoe helder denken helpt bij adviseren woensdag 19 september 2018
‘Ik wilde leren om meer gestructureerd te denken.’ Alice volgde de Lenteschool, en vertelt wat ze ervan leerde.
Lees meer
De taal van de Miljoenennota woensdag 19 september 2018
Het lezen van de Miljoenennota is een paradoxale ervaring: de nota is exact én wollig tegelijkertijd. Exact omdat beleidsmaatregelen in cijfers zijn weergegeven; en wollig omdat de nota bol staat van vage formuleringen en jargon. Suzanne Weusten gaat zo’n vage passage te lijf met het gereedschap ‘Concreter is beter’ van de Denkacademie, zin voor zin, om te kijken wat anders en duidelijker kan.
Lees meer
Kinderpardon: Hoe Rutte wegkomt met drogredenen dinsdag 11 september 2018
Suzanne Weusten ontdekt gaten in de redenering van Rutte rondom de zaak van Lili en Howick.
Lees meer
Leren helder discussiëren maandag 10 september 2018
Tijdens de seizoensschool oefenen we met het ontdekken en voorkomen van denkfouten. Dit kan helpen om een helder gesprek met collega’s te voeren ondervond cursist Marjon Olijdam.
Lees meer