Bas Broekhuizen

Werken op het snijvlak van inhoud en techniek, daar word ik blij van.
Vanaf mijn eerste kennismaking met het web – tijdens mijn studie geschiedenis begin jaren negentig - ben ik gefascineerd door nieuwe mogelijkheden om interactief en visueel informatie over te brengen. De journalistiek bleek een ideale omgeving om daarmee te experimenteren. In 2000 ging ik aan de slag bij de Volkskrant, eerst op de internetredactie, later als chef van de videoredactie.
Na een aantal gastcolleges aan studenten journalistiek werd ik zo enthousiast over het lesgeven dat ik in 2009 terugkeerde naar de universiteit. Ik begon in Leiden en stapte in 2012 over naar de UvA. Als docent leer ik studenten hoe ze multimediale en interactieve verhalen kunnen vertellen. Als onderzoeker heb ik me de afgelopen jaren verdiept in de theorie en de praktijk van datavisualisatie, een nieuw en spannend vakgebied op het kruispunt van psychologie, vormgeving en informatica.
Inhoud en techniek, theorie en praktijk, lesgeven en datavisualisatie: in mijn werk bij de Argumentenfabriek komen al deze begrippen samen. Op de Denkacademie leren we cursisten waarom de ene visualisatie beter werkt dan de andere. In de fabriek maken we datavisualisaties die organisaties helpen helder na te denken en te communiceren. En die er goed uitzien. Want een mooie visualisatie, daar wordt iedereen blij van.